Kilde 219 - Mors dag giver os kvalme

Flere kvindegrupper gik sammen om happenings i Fælledparken for at protestere mod Mors Dag i maj 1970. Mors Dag er, mente de, ikke en dag for kvinderne, men for chokolade- og blomsterhandlere og for mændene, der med gaver dulmer deres dårlige samvittighed over for kvinderne.

mille: "Mors dag giver os kvalme". I Ekstra Bladet fredag 8. maj 1970, s. 21

 

Mors dag giver os kvalme
Tre aktive kvindegrupper finder sammen i slagkraftig demonstration i København på søndag

Søndag bliver "dagens tyr" kåret i Fælledparken i København. Det sker i forbindelse med en kæmpedemonstration imod Mors Dag, arrangeret af de tre kvinde-aktivist grupper "Kældergruppen", "Kanonklubben" og "Individ og Samfund".
Grupperne har fundet sammen for dagen og mener, at Mors Dag er en passende lejlighed til at vise søstersolidaritet.
Aktivisterne starter deres dag med en demonstration, der går fra Blågårds Plads i København til Fælledparken kl. 13. Her vil forfatterinden Ulla Dahlerup være dagens hovedtaler.

Kvalmende
Hun vil bl.a. give udtryk for, at hun mener, Mors Dag er kvalmende, fordi kvindens rolle som mor alene bliver slået fast med syvtommersøm.
Grupperne tænker sig i stedet for Mors Dag en kampdag for kvinderne i lighed med 1. maj. Dagen skulle så bruges til kvindesaglig snak i stedet for romantisk snak om mor, der "er den bedste i verden".

Tyrekåring
På det store kvinde-aktivistmøde i Fælledparken, bliver der givet flere dacaponumre på de aktiviteter, de tre kvindegrupper allerede har udført. Således kan man blive tilskuer til en kåring af dagens præmietyr. - Den aktion, "Kældergruppen" gennemførte uden for restaurant Palmehaven den 15. april i år i forbindelse med kåringen af Miss Danmark.
Samme aktions slagsang, "Cirkus Bryster", vil blive sunget. Den handler om kvindens ydre attributter og om mandens og modeverdenens udnyttelse af samme.
Kunstakademiets kvindegruppe, "Kanonklubben" giver bidrag med "damebilleder" - en livlig happening, der viser kvindens trælse hverdag som opvaske- og rengøringsmaskiner, og mødre, der er slidt til brystbilleder af arbejde i hjemmet og som prostituerede.
En af initiativtagerne til det store møde, Barbara Hennings, Individ og samfund, siger:

- Det er dagen, hvor mændenes dårlige samvittighed dulmes. Også dagen, der viser, at kvinderne er undertrykte. Fremfor alt udnyttes kvinden kommercielt på Mors Dag. Jeg indrømmer, det er dejligt at få kaffe på sengen, blive vartet op og få chokolade. Men chokoladen bliver bitter.

 

N O T E R

1. Kældergruppen
En gruppe feminister dannede i 1970 Kældergruppen opkaldt efter mødestedet, kælderrestauranten Den Gyldne Fortun.

2. Kanonklubben
Kanonklubben var en professorløs kunstnergruppe på Kunstakademiet 1968 - 1970, som lavede film og forskellige happenings. Nogle af Kanonklubbens kvindelige medlemmer var initiativtagere til Rødstrømpebevægelsen og deltog i den første Rødstrømpeaktionen på Strøget i april 1970. Blandt Kanonklubbens medlemmer kan bl.a. nævnes Kirsten Justesen, Jytte Rex, Kirsten Bufour, Rikke Diemer, Gitte Skjold Jensen, Marie Bille og Lene Adler Petersen.

3. Individ og Samfund
Foreningen Individ og Samfund blev stiftet i 1968 af en gruppe unge fra Dansk Kvindesamfunds Ungdomskreds i protest mod Dansk Kvindesamfunds holdning til bl.a. abortspørgsmålet. Foreningen arrangerede abortrejser til Polen, Holland og England og åbnede rådgivningskontorer for abortsøgende og udgav en abortvejledning.

4. Ulla Dahlerup
Ulla Dahlerup (1942-) er journalist, forfatter og debattør. Ulla Dahlerup agiterede i 1960´erne for kvinders ret til at bestemme over egen seksualitet. Hun blev landskendt som Pessar-Ulla, da hun i et tv-program i 1963 argumenterede for at piger, når de blev 15 år, skulle kunne anskaffe pessar uden forældrenes samtykke. Ifølge loven var grænsen 18 år. I begyndelsen af 1970´erne var hun aktiv rødstrømpe. Her blev hun bl.a. kendt fra billedet hvor hun blev båret ud af en bus af en politimand under en aktion hvor rødstrømperne nægtede at betale mere en 80 procent af billetprisen i protest mod uligelønnen.

Læs mere om Ulla Dahlerup i biografien fra Dansk Kvindebiografisk Leksikon.

 

Moderpublikation: Ekstra Bladet fredag 8. maj 1970, s. 21

Forfatter: mille

År: 1970

 

 

KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K · Tlf: 33 13 50 88 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk