Kilde 218 - Mænd ikke velkomne

Ved et kvindemøde i Kunstakademiet i april 1970 blev 10 nye rødstrømpegrupper oprettet. På mødet slog også Rødstrømpernes separatistiske linje igennem, da kvinderne fra Kanonklubben krævede, at mændene forlod salen.

lars: "Mænd ikke velkomne". I Ekstra Bladet 15.4.1970, s. 13

 

MÆND IKKE VELKOMNE
Ingen kan i dag vide sig sikker for Rødstrømperne
Kvindesagen i Danmark fik en kraftig vitaminindsprøjtning i går, hvor der på et møde i Kunstakademiet blev nedsat 10 nye Rødstrømpegrupper - hermed er antallet af aktive Rødstrømpegrupper oppe på i alt 13. Som en af Rødstrømperne sagde i går: - Ingen kan nu vide sig sikker

Det var den mest aktive Rødstrømpegruppe i København - den, der bl. a. lavede aktioner på Strøget og på Tuborg - der havde indkaldt til mødet. Mændene var nærmest i overtal, og den kendsgerning havde nogle af de kvindelige modedeltagere svært ved at sluge. Emnet blev debatteret så kraftigt, at hovedparten af de tilstedeværende mænd valgte at gå frivilligt.
En repræsentant for den såkaldte kvindelige Kanonklub - en anden kvindesagsgruppe - satte gang i debatten med følgende bemærkning:

- Jeg foreslår, at de tilstedeværende mænd forlader salen-

- Hun tilføjede: - Kvindens bevidsthedsgørelse er det væsentlige. Det er os, det drejer sig om, og vi kan ikke tale ordentligt sammen, når der er mænd til stede.

En anden kvindelig deltager sagde:

- Da

de sorte pantere startede, vedtog de at ekskludere alle hvide. De ville først gøre sig klart, hvad det vil sige at være sort. Vi trænger til den samme bevidsthedsproces.
En tredje kvindelig deltager:

- Jo mere positive mændene er, jo mere forstyrrer de os. Det, sagen drejer sig om, at er lære kvinder at arbejde sammen uden mænd.

Rødstrømperne havde ikke ventet så mange mandlige deltagere i mødet. De havde ellers forsøgt at gardere sig mod mænds tilstedeværelse ved at anbringe kvinder i grupper for sig og mænd i grupper for sig. Meningen var, at man i de enkelte grupper skulle diskutere kønsrollemønstre.
Der kom faktisk gang i gruppediskussionerne, og kvinderne holdt længst ud.
Efter mødet sagde en af rødstømperne: - Der er nu skabt grobund for en række kvindesagsakt ioner, hvor enkelte grupper kan handle selvstændigt eller i samarbejde med andre grupper. For os er det væsentligt, at andre også er startet.
lars.

 

N O T E R

1. Kanonklubben
Kanonklubben var en professorløs kunstnergruppe på Kunstakademiet 1968 - 1970, som lavede film og forskellige happenings. Nogle af Kanonklubbens kvindelige medlemmer var initiativtagere til Rødstrømpebevægelsen og deltog i den første Rødstrømpeaktionen på Strøget i april 1970. Blandt Kanonklubbens medlemmer kan bl.a. nævnes Kirsten Justesen, Jytte Rex, Kirsten Bufour, Rikke Diemer, Gitte Skjold Jensen, Marie Bille og Lene Adler Petersen.

2. De Sorte Pantere
Black Panther Party var et politisk parti og en sort borgerrettighedsorganisation grundlagt i 1966. I slutningen af 1960´erne var de sorte pantere den mest kendte sorte militante organisation, både i og uden for USA. Organisationen profilerede sig særligt i de amerikanske storbyers sorte bydele, hvor de forsvarede de sortes ret til at bære våben og forsvare sig mod den hvide politistyrkes racediskriminerende adfærd. Organisationen gik i opløsning i 1970´erne.

 

Moderpublikation: Ekstra Bladet 15.4.1970, s. 13

Forfatter: lars

År: 1970

 

 

KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K · Tlf: 33 13 50 88 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk