Kilde 200 - Rødstrømpernes hårde kerne

De fleste rødstrømper valgte at fremtræde kun med deres fornavne i BTs portræt af de unge feminister. De gjaldt om at fremstå som en gruppe, ikke som individer. I begyndelsen af april var der stadig mænd med i bevægelsen men ved et møde i Kunstakademiet senere samme måned slog Rødstrømpernes separatistiske linje igennem, og mændene blev smidt ud.

 

-steen: ""Rødstrømpernes" hårde kerne". B.T. 9.4.1970 s. 17

"Rødstrømpernes" hårde kerne

Selv om "Rødstrømperne" fordømmer manden, kan de godt lide Ole (går i hvide sokker). Han repræsenterer alene det "stærke" køn i den hårde kerne af bevidste danske "rødstrømper".

Ingen af de ni kvindeforkæmpere har ønsket at opgive deres efternavne, fordi de ikke ønsker at blive væltet over ende af forargede kvinder. Den hårde kerne (Erik Holmberg har fotograferet) er:

  1. Ole. Sociologistuderende ved Københavns Universitet. Kæmper for kvindens ligeberettigelse. Er tilbøjelig til at undervurderer manden.

  2. Grete. Litteraturstuderende. I går trippede hun af sted på Strøget som "rødstrømpe". Hendes kamp står ikke alene mod mændene, til daglig kæmper hun med verber.

  3. Vibeke. Sociologistuderende. Hun mener gennem studierne at have luret manden. Derfor er hun "rødstrømpe".

  4. Ninon Schloss. Litteraturstuderende. Har demonstreret aktivt for "rødstrømperne" i Individ og samfund. Er mod alt og alle især mænd.

  5. Karen. Sociologistuderende. Har intet specielt mod mænd. Men finder at "rødstrømperne" kæmper for en god sag. Jeg er til tider en smule fanatisk, siger hun.

  6. Hanne. Gør kvindeoprøret til sit eget. Det kniber med at koncentrere sig om studierne i dansk, siger hun. Nu gælder det jo "rødstrømperne".

  7. Lederen af "rødstrømperne" Ditte Pedersbæk Hansen. Studerer litteratur. Vil skilles for kvindesagen.

  8. Grethe. Studerer kunst, men koncentrerer sig om kunster i forbindelse med "rødstrømpe"-bevægelsen.

  9. Terese. Studerer litteratur. Er stille og rolig, men har ladet sig lokke med i kvindeoprøret. Hun smiler: - Jeg ka godt li det!

  10. Åse. Studerer sociologi og mener at have helt sikre beviser på, at manden er en tyran. Hun vil give sit inderste i kampen for "rødstrømperne".

"Rødstrømperne"s hårde kerne har været i aktion i dag. Men fremover vil andre kvinder og mænd tage deres pladser. Fra på tirsdag tæller "rødstrømperne" 14 grupper og så skal der være aktivitet. For der er mænd nok at tage fat på…

-

steen

 

N O T E R

1. Ninon Schloss
Ninon Schloss (1944 - ) er lærer. Hun var en af initiativtagerne til Rødstrømpebevægelsen og med i bevægelsens første aktion, hvor en gruppe rødstrømper med bh´erne udenpå tøjet gik gennem Strøget under parolen "Hold Danmark ren".

Læs mere om Ninon Schloss i biografien fra Dansk Kvindebiografisk Leksikon.

 

Moderpublikation: B.T. 9.4.1970 s. 17

Forfatter: -steen

År: 1970

 

 

KVINFO · Christians Brygge 3 · 1219 København K · Tlf: 33 13 50 88 · E-mail: kvinfo@kvinfo.dk