På Nærum Nylon levede kønsrollerne og uligelønnen i bedste velgående i 1965. Hverken ledelsen eller mændene var interesserede i kvindernes rettigheder, men heller ikke kvindernes selv eller deres faglige tillidsmænd kæmpede for kvindernes ret til ligeløn og opløsning af de kønsopdelte arbejdsopgaver på fabrikken.

"Nej til ligeløn på Nærum Nylon". Ekstra Bladet 22.4.1965, s. 26

NEJ TIL LIGELØN PÅ NÆRUM NYLON
Mændene vil ikke gøre "tøsearbejde" og kinderne er ikke særlig aggressive for at opnå samme løn

Man har det godt på Nærum Nylon. Det er de fleste rørende enige om. Men man har hverken lige løn, ens dyrtidstillæg eller lige adgang til bedre betalt og mere kvalificeret arbejde. I grunden ikke af manglende vilje. Sådan set. Men fordi det altså ligger sådan, at det næsten ikke kan lade sig gøre i praksis.
Fællestillidsmand Leo Nielsen fortæller om et par episoder.

ugeløn end hans kones. Det brød han sig altså ikke om - og sagde farvel.
I rundstrikkeriet, hvor vi laver "de sømløse", skulle en kvinde en dag abejde, fordi hendes maskine -der var led i hendes rutine - skulle rerepareres.
I strikkeriet beskæftiges ellers udelukkende mænd.200 kr. mere for at være mand
"Cottonstrikkerne" ligger højst med omkring kr. 550 pr, uge, "rundstrikkerne" 10-20 kr. under. Begge kategorier arbejder i 4 hold skift à 6 timer. De ca. 300 af Nærum Nylons ca. 400 arbejdere er kvinder. Deres indtjening, også på akkord, ligger på ca. 300 til 400 kr. pr. lise. Langt flertallet arbejder på daghold, nogle på aftenhold, få i 2 hold skift. Både mænd og kvinder er medlemmer af Dansk Textilarbejder Forbund.

Nej til ligeløn

det arbejde…Lyst til at være her
Da vi spørger tillidsrepræsentant fru Doris Nielsen, der også er inspektrice på sin afdeling, formeriet, om kvinderne ofte stiller krav gennem hende lønmæssigt, osv. at komme på lige fod med mændene, svarer hun:

Tøsearbejde, nej tak

2 holds skift. Det gik ikke. Nu arbejder den kun om dagen, og det er udelukkende kvinder, der har med den at gøre. Mændene ville ikke gøre "tøsearbejde".
Samtidig har vi det problem, at mænd og kvinder ikke har nemt ved at arbejde i holdskift på grund af kvindernes hyppigere forsømmelser. Kvinderne bryder sig heller ikke ret meget om holdskift.

44 timer 35 minutter

Gode tider for teenagere
Alle taler om "teenageren, der tjener de gode penge i dag" - og bruger dem. Hun repræsenteres på Nærum Nylon bl. a. af frk. Lis Jørgensen på 19 år, en sød, frisk pige, der gerne ville have været børnehavelærerinde, men var for ung til at starte denne uddannelse, da hun gik ud af 7. klasse og i stedet begyndte på strømpefabrikken i pakkeriet, hvor hun "holder", som man siger, omkring de 370 kr. om ugen.

Men jeg kan godt lide dette arbejde. Her er rart at være.Askepot er den enlige mor
Tillidsrepræsentant fru Inge Jensen på systuen snakker vi lidt med om dyrtidstillægget.

Hun fortæller, at hun har været alene med sine to børn i ti år.

Moderpublikation: Ekstra Bladet 22.4.1965, s. 26